Alakítsd át étkezésedet lemondások, megszorítások nélkül

A legfontosabb dolog, amivel képes leszel változtatni egészségtelen szokásaidon

2016/01/11. - írta: BakonyiO

Tudom, tudom. Nálad is megszülettek a nagy elhatározások, újévi fogadalmak erre az évre. Egészségesebben eszel, többet fogsz mozogni, kevesebbet stresszelsz, ugye? Lelkesítő céljaink gyakran új értelmet adnak bizonyos dolgoknak, hiszen úgy érezzük, hogy pozitív hatással lesznek az életünkre.

photo_23800_20130313.jpg

De tudod-e pontosan, mit kell tenned, hogy megvalósuljanak ezek a célkitűzések?

 

Már valószínűleg tisztában vagy azzal, mennyi kalóriát ehetsz naponta vagy mik a tiltólistás ételek, ha egészségesebben szeretnél enni vagy fogyni szeretnél. Talán ilyet is hallottál, hogy “A napi étrended 45%-át tegyék ki a - lehetőség szerint összetett - szénhidrátok, 30%-át a telítetlen zsírok, a maradék 25% pedig fehérjéből álljon”.

Ha változtatni szeretnél, te azt szeretnéd tudni például hogyan tudod abbahagyni az evést, ha már eleget ettél vagy mit tegyél, hogy ne nassolj feleslegesen.

Ehelyett az egészséges étkezés és a diéták világában többségében tápanyagokról, kalóriákról, vitaminokról és ásványi anyagokról hallasz. Számok, adatok, amik között ki kellene igazodnod és alkalmaznod kellene a gyakorlatban. Tagadhatatlan, hogy ezek a számszerűen előírt szabályok még működhetenek is, ha kellő kitartásod van a betartásukhoz.

Amit személy szerint megtanultam a gyakorlatban és az emberi viselkedés-változtatás tanulmányozása során, hogy a hosszú távú eredményességhez ismétlődő viselkedési formák bevezetésére van szükség. Szokásokra.

A szokások megváltoztatása elsőre bonyolultabbnak tűnhet, mint a kalóriaszámlálás, hiszen árnyaltabb gondolkodást és fejlődést kíván tőled. De hosszú távon valójában kevésbé nehezebb, hiszen ha egy bizonyos szokásod rutinná vált, már nem igényel extra energiát a fenntartása.

De miért is nehéz szokásaink megváltoztatása?

26463614_s.jpgKépzelj el egy embert egy elefánt hátán “lovagolni”. Az ember felel meg a tudatos elmének, aki a megfelelő irányba próbálja terelni az erős és csökönyös elefántot (a tudattalan elmét). Az ember (az ésszerű, logikus és meggondolt) adja ki az utasításokat, oldja meg a problémákat és jelöli ki a célokat. Az elefánt felelős a motivációért, a megrögzött szokásokért, a rutinszerűen végzett dolgokért.

Lehetsz te megfontolt irányítója az erős és csökönyös elefántnak, ha az elefánt úgy dönt, hogy más irányba akar menni, nem tudod megállítani az erős állatot. Ha szigorú diétába fogsz, de nem tudod követni a szabályokat - nem az akaraterőddel van baj. Tulajdonképpen ez az elefánt küzdelme a lovasávál, vagyis a tudatos elméddel.

Ahhoz, hogy az elefánt irányítható maradjon, fontos, hogy abba az irányba haladhasson, amerre ő menni szeretne. Ha olyan célokat állítasz fel magadnak, amik túlságosan nehezek (pl. hosszú távon megvonsz magadtól ételeket, amiket nagyon szeretsz), nem várhatod az elefánttól, hogy hosszú távon is együttmüködjön.

A sikeres változtatáshoz a legelső lépés a megfelelő gondolkodásmód kialakítása. A változás, változtatás fogalma elsőre akár még ijesztőnek is tűnhet, ha nincsen egy komplett akcióterved, hogyan kezdjél neki.

Mielőtt belevágsz étkezésed átalakításába, tervezz meg néhány dolgot és írd is le.. Tervezéskor mindig tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Mit szeretnék pontosan elérni a viselkedésem megváltoztatásával? (Pl. le szeretnék fogyni x kilót). Létezik más módszer, hogy elérjem a kitüzőtt célom?
  • Mikor tudom pontosan elkezdeni? Melyik nap? Hány órakor? Valóban ez a legjobb időpont vagy van jobb?
  • Mit kell pontosan csinálnom, hogy elérjem a kitűzött a célomat?
  • Mi tart vissza, hogy belevágjak?

Az új szokások beépítésének leghatékonyabb módja, ha elképzeled, hogyan fogod és akarod elérni kitűzött céljaid. Úgy pedig még effektívebb lesz, ha használod a "Ha...., akkor ....." formulát. Amennyibben az a célod, hogy sütemény helyett gyümölcsöt eszel, akkor így fogalmazd meg: "Ha valami édeset kívánok ebéd után, sütemény helyett egy tál gyümölcsöt fogok enni."

Forrás: Switch: How to Change Things When Change Is Hard, Prochange Behaviour System

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vigyazzkeszvaltozz.blog.hu/api/trackback/id/tr888255474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

golbblog 2016.01.13. 07:24:07

Bla-bla-bla. A koncentracios taborokban senkinek sem kellett leirnia, hogy le akar fogyni, aztan valahogy csak sikerult mindenkinek. Mi volt a titok? Sokkal kevesebb kaloriat vittek be mint amennyit elhasznaltak, es jott is az eredmeny szepen. Nem zabaltak mindenfele sutemenyt, chipset, pop cornt, meg a tobbi marhasagot amivel a modern ember tomi magat ha kell, ha nem. Figyelj oda mit eszel, aztan egyel kevesebbet a sok egeszsegtelenbol amit magadba tomnel. Dobrogi vajon miert volt koverebb mint Ludas Matyi?

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2016.01.13. 12:24:10

Gyakori hiba a rossz, gyenge motiváció:
- Befizettem, gondolom ha fizetek érte, majd könnyebben ráveszem magam, hogy csináljam. Januárban tömött konditermek, februártól porosodó bérletek.
- Smartphone appok, fitnessz kütyük, hogy majd ezzel játékosan fogyunk: Minden fekvőtámasz lelkes posztolgatása, futó appok, karra szíjazott szinestévével csoportos kocogások frekventált helyeken. Nagyjából kétszer. Aztán az ismerősök beleunnak a lájkolgatásba meg a Gratula kommentek írásába és csak az enyhén megnövkedett étvágy marad.
- Weightwatchers, Norbi: Attól még hogy valaki répatortatrecepteket cserélget a neten, nem lesz könnyebb. Hiába rohad kupacban a Norbis túrórudi a hűtőben, nem ez a titok nyitja. A titok, hogy nincs titok. A siker itt is befektetés, ami később kamatostul térül meg.
A jó motiváció elkötelezettség életmódváltás mellett. Nem egy két hét alatt tíz kilót kampány, az ilyesmi túl radikális, a test fel fog lázadni és így már két belső ellenfélllel kell megközdeni, a lusta, hedonista énnel és a jogosan panaszkodó testtel.
- Hiba az is, ha őrmestert, kiképzőtisztet teremtünk magunkban, aki üvöltözik velünk, ha egy zsömlétől összecsordul a nyál a szánkban. Sokkal inkább belső társra van szükség, akivel együtt tervezünk, kihívásokat állít elénk. Nem ostorra, hanem sikerélményekre van szükség, amik megerősítenek minket a továbbhaladáshoz.Engedni lehet, ha erős a kísértés, de határidőt, feltételeket, határokat kell szabni. Nem önsanyargatás, önuralom kérdeés a siker.
Néhnáy hónap után a folyamat önjáró. A befektetett energia megtérül látjuk, érezzük a különbséget.

BakonyiO 2016.01.13. 12:55:51

@golbblog:
Köszönöm a hozzászólásodat.

“Figyelj oda mit eszel, aztan egyel kevesebbet a sok egeszsegtelenbol amit magadba tomnel.”- irtad. Valóban ez a leggyakoribb tanács, javaslat amit elhízott, egészségtelen kajákat evő emberek kapnak baráttól és szakembertől egyaránt. Nem is kellene több. DE! Nem működik. Ha ilyen egyszerű lenne, nem lenne kövér, cukorbeteg, szív érrendszeri beteg stb.
Miért nem tudunk ellenálni az evésnek?
Miért nem tudunk áttérni egészségesebb kajákra (több zöldség, gyümölcs stb).
Miért nem tudunk változtatni a szokásainkon, viselkedésünkön?
Mert lehet, hogy nem máról holnapra tudunk változni?
Illetve én tudok olyanokról, akik képesek voltak erre. Csak túl kellett élniük egy infartust vagy stroke-t. Ők másnaptól nem cigiztek, rendszeres testmozgásban kezdtek, egészségesen étkeznek.
Már ha túlélték az infartust vagy a szélütést.
MERT nem mindenki éli túl!
Na ezért érdemes gondolkodni ezen.

BTW, a rajzfilmben Döbrögi azért volt kövérebb, mint Ludas Matyi, mert kövérnek rajzolták;)

BakonyiO 2016.01.13. 13:00:54

@Tompahawk:
Köszönöm hozzászólásod!
Egyetértek szinte mindennel, amit írtál.
süti beállítások módosítása